De grønne madder

Når spegepølsen, leverpostejen, kødpølsen og ostemaden skal skiftes ud med planter, og når man ikke spiser veganske udgaver af leverpostej og pålæg fordi de er forarbejdet og indeholder olie, hvad gør man så? er eneste alternativ banan-mad, kartoffel-mad med purløg, eller en mad med  hjemmelavet hummus ? NEJ

I min verden, kan alting bruges som pålæg, også kogte gulerødder, halve snack peberfrugter, og rødebedespirer. Den grønne verden, er fuld af muligheder, man kan spise sammen med sit brød.

Kogte, bagte, dampede grøntsager kan alle sammen bruges som pålæg på brød, og pyntes med rødløg, agurk, karse, spinat, ruccola, feldsalat eller noget helt andet. Kartoffelmos, bønnemos, nøddemos, hjemmelavet pesto, hjemmelavet plantepostej, hjemmelavede frikadeller eller bøffer, revet og råt grønt, rødbedespirer, resten af plante“kød”sovsen kan også bruges som pålæg. Og hvis man har en rest af en lækker suppe, kan den gøre tykkere ved at tilsætte kogte bønner, og også bruges som pålæg. Kun fantasien sætter grænser. 

Hvis man har svært ved at undvære smøret, eller bare gerne vil have smurt sit brød før pålægget kommer på, kan man lave en lækker dressing som kan bruges i stedet for smør (og som også kan bruges i salater og som dip og dyppelse). 

Jeg kan personligt godt lide en dressing med hvidløg og purløg, smurt ud på mit brød, under en banan. Og en peberfrugt chutney smurt på mit brød, under en plante-frikadelle, en røsti eller en bøf.

Her er nogle billeder af grønne madder, til inspiration.